Fairfood Freiburg

Fairfood Freiburg

A testvérpár, Amos és Tobias Bucher, valamint jóbarátjuk, Julian Bletscher azzal az ötlettel álltak elő, hogy kiváló minőségű termékeket szeretnének tisztességes módon előállítani és a közvetlen értékesítés révén a versenytársaknál olcsóbb kínálatot létrehozni. Már csak azt kellett kitalálni, hogy milyen termék legyen az. Tobias 2014-ben egy nyaralás alkalmával fedezte fel a kesudió iránti szeretetét. Eközben Amos megismerkedett Okey Ugwuval, akinek szülőföldje, Nigéria a kesudiófák gazdagságáról ismert.

Néhány hónappal később megalapították a Cashew for You-t Enugu államban, Nigériában. Amos és Julian Okey-val együtt kesudiótermesztést indítottak be Okey szüleinek tanyáján – a semmiből. Egy évvel később Mark Schwippert csatlakozott a csapathoz, már Németországban.

Nigériában ma már több, mint 30 embert foglalkoztatnak a termelésben. A névváltoztatás után a fairfood Freiburg mára már több tonna organikus és fair trade kesudiót értékesít évente. Ezenkívül a kínálat más olajos magvakkal, szárított gyümölcsökkel és magvajakkal bővült.

Íme néhány fontosabb állomás a vállalkozás életében:

2014 októberében elkezdték szervezni az áruforgalmat, megtervezték a csomagolást és a weboldal arculatát.

2015 májusában az első 200 kilogramm nigériai kesudió elérte a német piacot. A termék nagy népszerűségnek örvendett, 22 napon belül eladtak mindent. A következő 1,2 tonnás utánpótlás 2015 októberében érkezett.

2016 júliusában sikerült megszerezni a hivatalos bio minősítést is, így az összes termékükre rákerülhetett az ökológiai gazdálkodásból való származást jelölő címke.

A korábban inkább önkéntes projektnek nevezhető vállalkozás végre képes volt foglalkoztatni és finanszírozni alkalmazottat, így a társalapító, Julian Bletscher lett 2017 elején az első hivatalos teljesállású alkalmazott.

2017-ben megszerezték a hivatalos Fair Trade minősítést is. Ma már számos olyan ökológiai gazdálkodást folytató szövetkezettel működnek együtt, akik megfelelnek a tisztességes kereskedelem társadalmi, ökológiai és gazdasági normáinak.

2018 októberében megtörtént a névváltoztatás és még ebben az évben megnyitották saját kis pörkölőüzemüket Freiburg szívében, illetve a cég székhelye is átkerült Konstanzból Freiburgba.

Azóta is folyamatosan fejlesztenek és terjeszkednek, számos németországi csomagolásmentes üzletben, fair trade és bioboltban vannak jelen termékeik, jelenleg csapatuk pedig már 30 fővel büszkélkedhet.