Mit is jelent az, hogy bio élelmiszer?
logo stamp

Mit is jelent az, hogy bio?

Gyakran látom és tapasztalom különböző fórumokon, kommentszekciókban, illetve ismerősi körben, hogy itthon még nem teljesen világos, mit is jelent az, hogy biotermék. Sokszor egy lapon említik a mentes diétákkal, a „hagyományos”, „természetes”, „natúr” kifejezésekkel vagy épp az egészséges életmóddal kapcsolatos hullám részeként.

Úgy látom, hogy a különböző felkapott diéták és jól hangzó termékjelzők mellett nem is kap elég figyelmet, hogy mit is jelent igazából, ha egy termék bio. Rendszerszintű a dezinformáció, így az emberek nem is tudnak azonosulni a gondolattal. Sőt sok esetben gúnyt űznek belőle, kritizálják, lejáratják. A környezetvédelmi témák amúgy is igen megosztónak bizonyulnak, de úgy veszem észre, hogy a bio élelmiszereket övező misztérium különösképpen a viták kereszttüzében van. Hiába rendelkezik a biotermék semmi mással össze nem téveszthető jelöléssel, a vásárlók mégis nehezen tájékozódnak a rengeteg jelzés és szlogen között. Erről szeretnék ebben a bejegyzésben egy kis felvilágosítást nyújtani.

A bio önmagában nem jelent mást, mint az élelmiszerek ökológiai gazdálkodásból származó mivoltát.

Mi is az az ökológiai gazdálkodás/biotermék?

Ez az ipari gazdálkodással szemben egy teljesen másfajta gazdálkodási mód, amelynek szabályai egy igen szigorú rendszerbe vannak foglalva. A konvencionális gazdálkodáshoz képest pl. jóval korlátozottabb lehetőségei vannak egy ökológiai gazdálkodást folytató gazdának abban, hogy mivel kezeli terményét. Ezáltal persze sokkal összetettebb feladata is van. A szabályrendszer korlátozza vagy tiltja egyes növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek használatát. Állattenyésztés esetén a hozamfokozók és mesterséges állatgyógyászati készítmények, ezenkívül a GMO (génmódosított szervezetek) is tiltott.

Ezek helyett, az engedélyezett szerek mellett sok más természetes növényvédelmi módszert, praktikát lehet és szokás is bevetni. Ez viszont sokkal több utánajárással, tanulással, törődéssel és munkával jár. Az, hogy ez gördülékenyen és az ökológiai elveket, szabályokat betartva tudjon működni, folyamatosan ellenőrizni kell a folyamatot, elejétől végéig (termelés, feldolgozás, forgalmazás) és rendszeresen ellenőrzik is. Tehát ökológiainak/bionak csak az a termék minősül, amely az ökológiai gazdálkodási rendelet értelmében az abban meghatározott termelési módszereket alkalmazza, a rendeletben foglalt szabályokat betartja és a folyamat minden fázisát ellenőrzött keretek között végzi. Ezt a keretet Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. szolgáltatja.

Ez a két szervezet végzi egy adott termék előállításának, jelölésének és forgalmazásának a követelmények szerinti tanúsítását.

Tehát a biotermék jelző nem összekeverendő és nem egyenrangú a hangzatos, zöldrefestő reklámszövegekkel. Míg a legtöbb cég következmények nélkül állíthat valótlant vásárlóinak termékei előállítási körülményeiről, a legtöbben érdekes módon csak akkor mennek át kutatóba és kétkedőbe, ha biotermékről van szó, amelynek pedig minden egyes részfolyamata lekövethető és bizonyítható.

Az ökológiai gazdálkodás elősegíti a fenntarthatóságot, figyelembe veszi az állatjóléti szempontokat, kíméli a talajt, a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben. A fogyasztóhoz pedig egy környezetbarátabb termelési módszert alkalmazó, tápanyagdúsabb, összességében magasabb színvonalú termék jut el.

Hogy hogyan is lehet felismerni ezeket a biotermékeket?

Egyértelműen a hivatalos címke segítségével. Manapság megannyi terméken szerepelnek hangzatos szavak, kecsegtető és hívogató termékleírások, a termék környezetbarát, vegyszermentes/bio/öko//kímélő módszerrel előállított mivoltát feltételező jelzések, jellemzések. Sajnos ezeknek hivatalos minősítés híján nem nagyon hihetünk. A biogazdálkodásból származó terméken minden esetben szerepelnie kell ennek a zöld Európai Uniós címkének:

Ezenkívül minden országnak van saját tanúsító szervezete, amelynek ugyancsak valamilyen formában szerepelnie kell a terméken. Vagy a logója található meg rajta, vagy egy kódszám, ami arra utal, hogy a termék szerepel az adott ország szervezetének nyilvántartásában.

Ezenkívül léteznek az egyszerű uniós címkén felül még szigorúbb rendszert jelölő címkék, mint például a Naturland, Bioland, Demeter, stb.

Összességében elmondhatjuk – mióta mi is kapcsolatba kerültünk az ellenőrző szervekkel, még biztosabban állíthatjuk -, hogy aki biót választ, egy bizonyítottan vegyszermentesebb terméket kap, aki biót választ, bizonyítottan egy előállításában kevesebb környezetterheléssel járó élelmiszert kap, és azt, hogy aki biót választ, jobbat, finomabbat, tápanyagdúsabbat, egészségesebbet, TÖBBET kap, mintha nagyiparit vásárolna.

Válasszatok ti is mindig biót – és csak a valóban biót.

Oszd meg ezt a posztot!