Czeller Gábor és felesége

Ökoflóra

Az ÖKOFLÓRA tipikus családi vállalkozás Tolna megyében, Tamásiban, ahol a munkát a család apraja-nagyja végzi, ki-ki tehetsége, ideje szerint. A gazdaságban a feladatok zömét, a szakmai munkát Czeller Gábor vállalta. Felesége és ő is agráregyetemet végeztek: Gábor Gödöllőn, Czellerné Daróczi Éva Debrecenben. Gábor az egyetem után a Tamási Állami Gazdaságban kezdett dolgozni, ahol megtapasztalta a konvencionális gazdálkodás hátrányait.

A rendszerváltás után magángazdálkodóként kereste azt az utat, ami az élő rendszereket kevésbé károsítja. Így talált rá az ökológiai gazdálkodásra. Ebben segített a kezdetekben dr. Márai Géza tanár úr is, akinek ösztönzésére a biogazdálkodási szakmérnöki képzést is elvégezte.

Éva először Norvégiában egy biodinamikus gazdaságban dolgozott az egyetemi évek alatt, majd Patrick Holden nyugat-walesi biogazdaságában, aki több mint egy évtizedig a Soil Association elnöke, Károly walesi herceg tanácsadója volt. Később környezetvédelmi szakmérnöki képesítést is szerzett Angliában, a reading-i egyetemen. Miután hazajött, a Biokultúra Egyesületnél kezdett dolgozni 1997-től, itt találkoztak Gáborral. Az ismeretségből aztán pár év múlva házasság lett.

„Gazdaságunkban 1992 óta biogazdálkodunk. Meggyőződésünk, hogy ez a gazdálkodási mód fenntartható, nem szennyezi a talajt, a természetes vizeket, helyesen végezve hozzájárul az ökológiai sokféleség megőrzéséhez és olyan táplálékot biztosít az embereknek, illetve takarmányt az állatoknak, ami szermaradványoktól mentes. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a biogazdálkodásban nem megengedett a genetikailag módosított szervezetek használata. A biogazdálkodás nem jelent teljes vegyszer nélküli gazdálkodást, ám a felhasználható hatóanyagok köre igen szűk. Európai Uniós jogszabály és magyar rendelet is szigorúan szabályozza a bio- vagy ökogazdálkodást, a hatóság által kijelölt szervezet pedig ellenőrzi és tanúsítja azt. A mi esetünkben ez a szervezet a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.”

Nálunk megtalálhatóak kiváló minőségű kistermelői bio lisztjeik, amelyek tökéletesen alkalmasak kenyérsütésre vagy pékáruk, torták és sütemények alapanyagaként.