Fairfood bio & fair trade földimogyoró (pörkölt, sós)

2.100Ft6.500Ft

Ha egy igazán fenntartható csemegére vágysz!

160 g és 500 g-oskiszerelésben

Cikkszám: N/A Kategóriák: , Címkék: ,

Bio földimogyoró

A Fairfood egy freiburgi kisvállalkozás, akik elkötelezettek a biogazdálkodás és a fair kereskedelem mellett.

A kiváló minőségű olajos magjaik és szárított gyümölcseik tanúsított ökológiai szövetkezetekből származnak. A nyersanyagok exportja helyett termelőik tisztességes feltételek mellett maguk dolgozzák fel őket, ami azt jelenti, hogy több hozzáadott érték marad a származási országban. A szövetkezetekkel való személyes kapcsolatuk révén garantálhatják a legmagasabb minőséget.

A Fairtrade szövetkezet, ahonnan a földimogyoró érkezik, 2009 óta létezik. Abban az időben a Naturkost Weber, bioélelmiszer-forgalmazó vállalat 58 gazdálkodó családot ösztönzött Kínában, a Shandong tartományban egy Fairtrade szövetkezet létrehozására és a Fairtrade szabványainak megfelelő tanúsításra. Azok a családok, akik már az ökológiai szövetkezet tagjai voltak, azóta a tanúsításnak köszönhetően a földmogyoróért fix felvásárlási árat kapnak.

A mogyoróra vonatkozó Fairtrade szabvány szerint a Naturkost Weber tonnánként prémiumot fizet nekik. A szövetkezet közösen és demokratikusan dönti el, mire használják ezt a prémiumot. Az elmúlt években új termesztési technológiába, jó minőségű vetőmagokba és új földimogyoró-termesztési forrásokba fektették a pénzt.

A mezőgazdaság kollektivizálásának következtében az 1970-es évek vége óta vége óta Kínában a földimogyorótermesztés az egekbe szökött, így mára a világ legnagyobb földimogyorótermelője (világpiaci részesedése: 42%). Az előállítási módszerek a kisüzemi termesztéstől a csúcstechnológiás nagyüzemi termelésig terjednek, magas műtrágya és növényvédőszer felhasználással. Ez utóbbit a kínai kormány határozottan támogatja. Erre tekintettel a fenntarthatóbb kisgazdálkodás támogatása nemcsak a gazdálkodók, hanem a környezet szempontjából is elengedhetetlen.

Az exponenciális gazdasági növekedés ellenére továbbra is óriási a különbség a gazdagok és a szegények között. Különösen a mezőgazdaságban dolgozók keresnek rendkívül keveset. Kína tehát teljesíti azokat a kritériumokat, amelyek egy országot a Fairtrade célországaként érdekessé tesznek. Ide tartozik a jövedelem egyenlőtlen eloszlását leíró Gini-index és az OECD Humán Fejlesztési Indexe. Ezenkívül egy olyan tekintélyelvű kormányzati rendszerben, mint Kína, az élénk civil társadalom számára nagyon fontos a demokratikus struktúrák – például a diszkriminációtól való mentesség és a munkavállalók szakszervezetekhez való csatlakozásának – támogatása.

Más olajos magokkal összehasonlítva a földimogyoró a földön terem, így más növényekkel, például édesburgonyával vagy kukoricával váltakozva termesztik. Miután a földimogyorót kézzel betakarították, a napon szárítják, előre válogatják és hámozzák a projekt saját feldolgozó-létesítményében. Ezután a magokat 140 ° C-ra melegítik, majd ismét lehűtik, hogy a gép hengerei között a vékony, barna héja eltávolítható legyen.

A földimogyoróról

A földimogyoró valójában a hüvelyesek közé sorolandó, amelyet az angol „pea-nut” elnevezés is sugall, legközelebbi rokonai a borsó és a bab. Morfológiailag, azaz az alakját tekintve azonban a földimogyoró olajos magnak minősül, mert a mag fás héjba van zárva. Az „Erd-Nuss” német elnevezéséből pedig kiderül, hogy a földimogyoró valójában a föld alatt nő. Érdekessége, hogy nem gyökerekből vagy gumókból alakul, hanem a növény virágaiból. Miután a megtermékenyített virág a földre és a föld alá süllyedt, ott képződnek a magvaik. A kínai Shandong régióban, ahonnan ez a földimogyoró származik, a betakarítás ideje szeptemberben van.

A perui Andok legrégebbi földimogyoró-lelete i.e. 7000-ig nyúlik vissza. Még ha nagyon régi leletek vannak is Kínában, a földimogyoró valószínűleg a 15. és 16. században érkezett Kínába portugál és spanyol kereskedők útján, más növényekkel, például kukoricával és édesburgonyával együtt.

Mivel a mogyoró botanikailag hüvelyes, különösen magas fehérjetartalma van. Az összes dióféle közül a legmagasabb a fehérje és a második legmagasabb a magnéziumtartalma. Koncentrált tápanyagsűrűség jellemzi és értékes aminosavakkal is rendelkezik. Káliumot, kalciumot, cinket, rezet, mangánt és vasat, valamint biotint, niacint és E-vitamint biztosít számunkra.

Összetevők: földimogyoró*, tengeri só

A*-gal jelölt összetevők mindegyike ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik.

Átlagos tápérték 100 g termékben: energia 2360 kJ/564 kcal, zsír 48,1 g, ebből telített zsírsavak 6,4 g, szénhidrát 7,5 g, ebből cukrok 2,63 g, fehérje 25,3 g, só 1 g.

Származási ország: Kína

160 g és 500 g

Tömeg0,5 kg
Kiszerelés

160 g, 500 g

Érdekelhetnek még…