Bio kesudió
A Fairfood egy freiburgi kisvállalkozás, akik elkötelezettek a biogazdálkodás és a fair kereskedelem mellett.
A kiváló minőségű olajos magjaik, mint például a bio kesudió és szárított gyümölcseik tanúsított ökológiai szövetkezetekből származnak. A nyersanyagok exportja helyett termelőik tisztességes feltételek mellett maguk dolgozzák fel őket, ami azt jelenti, hogy több hozzáadott érték marad a származási országban. A szövetkezetekkel való személyes kapcsolatuk révén garantálhatják a legmagasabb minőséget.
Egy körülbelül 144 tagú burkina faso-i fair trade szövetkezet kis parcellákon termeszti nekik a kesudiót. A kesudiófák vegyes kultúrában nőnek a mangóval a biodiverzitás erősítése érdekében. Minden kis földterületen egy család gazdálkodik, akik együtt alkotnak egy eladói közösséget, és így fix vételárakat kapnak. Annak érdekében, hogy jobb jövedelmi viszonyokat teremtsenek a fejlődő országban, a nyers kesudiót ott helyben, közvetlenül a közeli üzemben dolgozzák fel.
A kesudió tápanyagokban igen gazdag, csaknem 20 %-os fehérjetartalmával kiváló növényi fehérjeforrásnak tekintendő. Ezenkívül magnéziumot, káliumot és cinket, valamint nagy mennyiségű triptofánt (esszenciális aminosav) tartalmaz, amely testünkben boldogsághormonná (szerotonin) alakul.
A kesudió különleges és változatos szerepet játszik a vegán konyhában is. Semleges íze és alacsony rostsűrűsége miatt a mag könnyedén tejjé, joghurttá, krémsajttá, sajttá, desszertkrémmé vagy nyers süteményekké alakítható. Ezenkívül természetesen snacknek is tökéletes.
A termék ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik.
Átlagos tápérték 100 g termékben: energia 2489 kJ/595 kcal, zsír 45,2 g, ebből telített zsírsavak 7,8 g, szénhidrát 26,6 g, ebből cukrok 5,9 g, fehérje 18,2 g, só <0,1 g.
Származási ország: Burkina Faso
140 g-os és 700 g-os kiszerelésekben érhető el.